FAQ

Wat is de link tussen het Musée Magritte Museum en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België?

Het Musée Magritte Museum maakt deel uit van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en het dynamisch proces dat de verzameling moderne en hedendaagse kunst herverdeelt over drie thematische musea. Dankzij het enthousiasme van de mecenassen en de museumploegen kon Musée Magritte Museum in 2009 de deuren openen. Samen met het Musée Fin-de-Siècle Museum (geopend in 2013), stelt het 2/3 van de collectie moderne kunst tentoon. Deze twee musea wachten met veel ongeduld de opening af van een derde ruimte (met werken vanaf 1914) die het ambitieuze Musée Modern Museum tot zijn recht kan laten komen.

Zijn buggy’s toegestaan in het Musée Magritte Museum?

Om het comfort van de bezoekers en de veiligheid van de werken te garanderen, kunnen we geen enkele vorm van buggy in het museumgebouw toelaten. Enkel babydraagtassen op de buik zijn toegelaten.

Zijn tassen toegelaten in het Musée Magritte Museum?

Om uw eigen comfort en de veiligheid van de werken te verzekeren, vragen we u uw spullen in de gratis vestiaire achter te laten. Om veiligheidsredenen kan gevraagd worden om uw tas of rugzak te openen voor verdere inspectie. Indien een voorwerp niet overeenkomt met de veiligheidsvoorschriften, kan dit geweigerd worden. Koffers worden niet toegelaten in de vestiaires, met uitzondering van koffers die kleiner zijn dan 55x50x35 cm. Grotere exemplaren kunnen veilig achtergelaten worden in het Station Brussel-Centraal, op 5 minuten wandelen van het Museum.

Waarom begint het bezoek op de derde verdieping?

Het Musée Magritte Museum laat zich op op chronologische wijze bezoeken. Na het portret van Georgette Magritte te hebben bewonderd tijdens het stijgen van de lift, kan de bezoeker op het gemak de trappen afdalen en zo het hele museumparcours afleggen. Bezoekers met een mobiliteitsbeperking kunnen altijd aan het bewakingspersoneel vragen om de lift te gebruiken.

Mag je foto’s nemen in het Musée Magritte Museum?

Fotograferen is toegestaan, met uitzondering van enkele werken (op vraag van de bruiklener) die aangeduid zijn met een pictogram. Opgelet, het is verboden om te fotograferen met flash, statieven en/of selfie sticks.

Mag je tekenen in het Musée Magritte Museum?

Individuele bezoekers mogen in potlood nota nemen en schetsen, zolang ze hiermee geen andere bezoekers storen of het zicht op de werken belemmeren. Deze toelating is niet geldig voor groepen omwille van de beperkte doorgang in de zalen.

Ik zou graag een reportage/opname/shoot organiseren in het Musée Magritte Museum. Welke procedure moet ik volgen?

Om toelating te krijgen voor opnames en fotoshoots dient een aanvraagformulier ingevuld te worden en bezorgd aan de persverantwoordelijke.

Waarom wordt een systeem met uurblokken voor het bezoek toegepast?

Gezien het grote succes van het Musée Magritte Museum en om het comfort van de bezoekers en de veiligheid van de werken te verzekeren, hebben we in samenwerking met de brandweer een uurblokkensysteem ingevoerd.

Ik heb genoten van de citaten op de museummuren. Waar kan ik deze terugvinden?

De citaten zijn online terug te vinden en ter plaatse te kopen in de Magritte Shop. Elk citaat (oorspronkelijk in het Frans) werd vertaald naar het Nederlands, Engels, Duits en Spaans. Dankzij de tussenkomst van de Vrienden van het Museum, kost dit citatenboekje slechts 4 euro!

Ik had de indruk dat het Musée Magritte Museum redelijk donker ingericht was. Waarom hebben jullie voor deze belichting gekozen?

Bepaalde werken, zoals die op papier, zijn bijzonder kwetsbaar. Om conservatieredenen bedraagt de maximale belichting dan ook 50 lux. Bovendien creëert deze belichting een atmosfeer die de raadselachtige wereld van Magritte goed weergeeft en alle aandacht op de kunstwerken zelf vestigt.

Wat is het verschil tussen het René Magritte Museum in Jette en het Musée Magritte Museum in het stadscentrum?

Het Musée Magritte Museum, gesitueerd in het hart van Brussel, bezit de grootste collectie ter wereld van de surrealistische meester: meer dan 230 schilderijen, gouaches, tekeningen, beeldhouwwerken, geschilderde objecten, reclamecampagnes, muziekpartituren, foto’s en films. De atelierwoning in Jette is het huis waarin Magritte woonde tussen 1930 en 1954. Het huis weerspiegelt de sfeer van toen en toont de werk- en leefomgeving van de kunstenaar. Een bezoek aan het huis kan complementair zijn aan dat van het Musée Magritte Museum.