Archieven

De twee archiefdiensten van de KMSKB bieden onderzoekers uniek bronnenmateriaal aan dat ter plaatse geconsulteerd kan worden. Voor de filmliefhebbers: hieronder een voorsmaakje van origineel filmmateriaal van de hand van Magritte en zijn entourage.

Archief voor Hedendaagse Kunst in België

Het surrealisme vormt een sterktepunt van de collectie van het Archief voor Hedendaagse Kunst in België (AHKB), archief- en documentatiedienst voor de beeldende kunst in België van de negentiende eeuw tot vandaag.
Net zoals de archieven van E.L.T. Mesens, Marcel Lecomte, Camille Goemans, Paul Nougé, Louis Scutenaire, enz., zijn de archieven met betrekking tot René Magritte divers: manuscripten, brieven, foto's, invitaties, kleine catalogi, brochures, tijdschriften, krantenknipsels, etc. Deze bronnen van en over Magritte krijgen extra betekenis wanneer ze in context gebracht worden met andere archiefbestanden bewaard in de AHKB, van handelaars, verzamelaars, actoren uit de cultuurwereld.

De online catalogus ARCHIBALD omvat reeds meer dan 600 documenten die betrekking hebben op Magritte. Alle documentaire foto's zijn reeds consulteerbaar.

    Info AHKB   

Institutioneel archief

Het institutioneel Archief van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (AKMSKB) vormt een mooie aanvulling op het AHKB en bewaart eveneens enkele archiefstukken betreffende Magritte.

Info AKMSKB

Films

Na de dood van Georgette Magritte kocht het AHKB in 1987 een reeks amateurfilms (8 mm en super 8) aan. Ze werden tussen 1956 en 1967 vervaardigd en tonen surrealistische scènes, op poten gezet door de kunstenaar, zijn familie en dichte vrienden.

onbeschikbaar